Yazılımın Gelişimi

Yazılımın Gelişimi

Bilgisayar teknolojileri dahilinde kullandığımız her akıllı cihaza giydirilen bir yazılım vardır. Yazılım basitçe ifade etmek gerekirse, kullandığımız teknolojik ve akıllı cihazların işlevlerini yerine getirebilmesi için cihazlara entegre edilen bilgisayar komut dizileri ya da programlama teknikleri denilebilir. Cihazların insan komutlarını yerine getirebilmesi ve yapılma amaçlarına hizmet edebilmesi için programlama yapılır. Mühendislerin ve programcıların kullanabildikleri programlama teknikleri ile makine koduna dönüştürülebilen yüksek seviyeli programlama dilleri ile kodlar yazılır. İhtiyaca göre üretilen bir cihazın istenilen işlemleri yapabilmesi için yazılıma ihtiyaç duyar. Yazılımın geliştirilebilen bir teknik olduğundan her amaca ve üretilen her donanıma uygun geliştirilebilen kodlar yazılabilir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.

İlk Bilgisayarın Keşfi ve Yazılım Dünyası

İlk bilgisayar olan Eniac icadı ile yazılım kavramı ortaya çıkmıştır. Üretilen bilgisayarın çalışabilir hale gelmesi için algoritmalar ve programlama teknikleri bulunmaya başlandı. İlk üretilen bilgisayar günümüz bilgisayarlarına göre daha büyük hacimlere sahipti. Bu bilgisayarın çalışabilmesi de elbette bir yazılıma bağlıydı. Bilgisayarın icadı ile makine koduna dönüştürülebilen programlama teknikleri yazılmaya ve bulunmaya başlandı.
Aslında yazılım programlama ya da kodlama teknikleridir. Programlamanın temeli 0 ve 1’lerden oluşmaktadır. IBM tarafında 1957 yılında yazılan Fortrana adında ilk programlama dili ortaya atıldı. Bu dilin ortaya çıkışı ile yazılım dünyasını kaynamaya başladı. Daha sonrasında Cobol ortaya çıktı. Bu dillerin gelişiminin ardından Pascal çıktı. Bu dillerin çoğalması ve gelişmesi ile cihazlara istenilen özellikler verilmeye başlandı. Bu dilleri takip eden üst düzey geliştirilmiş ve makine diline yakın birçok programlama dilleri ortaya çıktı. Bu diller insan ihtiyaçlarına göre ortaya çıkmış dillerdir diyebiliriz. Her programlama dillerinin kullanım amacı ve kullanılacağı alan farklı olabilir. Üretilen dijital cihazların, insan komutlarını anlayabilmesi hedeflendi ve bu makinelerin anlayacağı şekilde programlanması yapıldı.

Geçmişten Günümüze Yazılım

Geçmişten günümüze yaşamımızı kolaylaştıran yazılım, ortaya atıldığı günden itibaren dünya düzenini değiştirmiştir. Sağlıktan, eğitime ve uzay teknolojileri gibi her alanda kullanıma açıktır. Her amaca ve ihtiyaca göre yazılım geliştirilebilir. Bu da her sektörün yazılım ile iç içe olmasını sağladı. Her sektördeki ihtiyacın yazılım ile çözüm arandı ve bu çözüm var olabilmesi için yazılım tekniklerini her alanda görmek mümkün. Yazılım insan hayatını kolaylaştırmakla kalmıyor aynı zamanda yazılımda gelişmiş olan ülkeler bunu bir savaşa dönüştürme yoluna da girebilirler. Yazılımın bu kadar geliştiği bir dönemde elbette ki ülke savaşları da teknolojiye yönelik olarak değişti.
Yazılımın son olarak geldiği nokta çok daha verimli sonuçlar vermektedir. Daha az kod yazarak daha işlevsel olması sağlanabiliyor. Kod karmaşıklığı, program yavaşlığı gibi oluşabilecek her sorunun aslında giderildiği bir noktada. Geliştiren yazılım teknikleri ile cihazlar daha kullanılabilir hale getirildi. Yazılan kodlar daha kısa sürede çalışıyor ve daha verimli halde.