Depremler Nasıl Meydana Gelir ve Bilinen Yanlış Bilgiler
Depremle tanışalı çok olmadı aslında. 1999 depremlerinden sonra toplumumuzda bir deprem bilinci oluşmaya başladı. Ancak bu son derece hayati olan konu hakkında ya kulaktan dolma ya da yüzeysel, gerçekçi olmayan çok fazla bilgi dolaşıyor ortalıkta. Bu bilgiler tamamen yanlıştır. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.
Depremler Nasıl Meydana Gelir?
İşin gerçeği tamamen fiziki bir süreçtir. Kırılmış olan yer kabuğunda sıkışmalar ve gevşemeler vardır. Bu sıkışma ve gevşemeler zaman içerisinde fay içerisinde enerji birikmesine neden olur. Aynı yavaş yavaş gerilen bir tel gibi fay üzerinde enerji birikir ve ne zaman fay zonunun mukavemeti bu enerjiyi tutamayacak kadar zayıflarsa o zaman enerji fayın kırılması, hareket etmesi suretiyle açığa çıkar. Ortaya çıkan enerjinin miktar olarak bomba patlamasıyla eş tutulması kıyaslanması ise kesinlikle yanlıştır. Bunun sebebi ise bomba patlamasında ortaya çıkan enerji patlama noktası etrafında değişmeden ilerler. Yani enerjiyi taşıyan dalgalar üzerinde bir değişim olmaz. Enerji her yönde eşit dağılır. Fakat deprem enerjisi açığa çıkarken oluşan dalgalar yer değiştirdikçe şekil de değiştirir.
Marmara Deprem Haritası
Marmara denizi içerisinde uzanan Kuzey Anadolu Fay Zonu Türkiye’nin doğusuna kadar sağ yanal atımlı bir hareket gösterse de karmaşık bir tektonik yapı içerisinde kendini göstermektedir. Bu karmaşık yapı halem tam anlamıyla açıklanamamakla birlikte 100 km kadar uzanmakta ve bildiğiniz gibi yüksek Magnitüd’lü depremler oluşturmaktadır. Son zamanlarda artık deniz içerisinde sismik aletler yerleştirilmekte ve bu sayede bu bölgenin sismolojik araştırması daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.