Mevsimsel Depresyon Nedir Nasıl Üstesinden Gelebilirsiniz

Mevsimsel Depresyon Nedir Nasıl Üstesinden Gelebilirsiniz

Depresyonu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Hiç aksatmadan, her sene yaşadığınız mevsimsel depresyonun ne olduğunu ve bu duruma karşı ne gibi önlemler alabileceğinizi sizin için araştırdık… Günlerin kısaldığı ve soğukların baş gösterdiği kış aylarında mutsuz ve yorgun hissetmeye başlıyoruz. Çalışma isteğimiz azalıyor ve çalışma verimimiz düşüyor. Üstelik bunu her yıl aynı dönemde yaşamaya devam ediyoruz. Ama korkmayın, her durumun tanısı konulduğu gibi bu isteksiz ve halsiz ruh halimizin de adı konulmuş: Mevsimsel depresyon! Yılın belli periyotlarında meydana gelen, sebep olarak herhangi bir yaşam olayının gösterilmediği duygu durum çökmeleri, mevsimsel depresyon olarak tanımlanıyor. İlk defa 1984 yılında yılında “Seasonal Affective Disorder” olarak ortaya atılan mevsimsel depresyon, 1987 yılından itibaren psikiyatrik sınıflandırma sisteminde yerini almış durumda. Mevsimsel depresyon, diğer depresyon türlerinde olduğu gibi isteksizlik, halsizlik ve karbonhidratların tüketiminde artış meydana gelmesi belirtileri ile ortaya çıkıyor. Ancak diğer depresyon türlerinden farklı olarak uyku ihtiyacında ve iştahta artış meydana geliyor.

Dikkat Edilmesi Gerek Hususlar

İlkbahar aylarında da mevsimsel depresyon belirtilerine rastlamamıza karşın, sonbaharda gün ışığının azalması, bu dönemdeki depresyon belirtilerinin daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkmasına yol açıyor. Gün ışığının azalması ile birlikte beyinde melatonin düzeyi artarken, serotonin düzeyi düşüyor. Melatoninin artması uyku ihtiyacını tetikliyor, serotoninin düşmesi de halsizlik ve yorgunluğa yol açıyor. Kişinin bulunduğu durum ve ortama bağlı olarak mevsimsel depresyona bağlı belirtiler şiddetlenebiliyor veya azalabiliyor. Mevsimsel depresyonun tedavisinde başvurulan ilk yöntemlerden biri fototerapi. Bu yöntem kapsamında, gün ışığı taklit edilerek kişi belli sürelerle bir ışık kaynağına maruz bırakılıyor. Bu sayede beyindeki serotonin ve melatonin seviyeleri istenilen düzeye getiriliyor. Depresyon şiddetine bağlı olarak ayrıca ilaç tedavisi uygulanabiliyor. Doktorunuza başvurmak ön koşulu ile siz de mevsimsel depresyona karşı aşağıdaki önlemleri uygulayabilirsiniz:

  • -Güneşli günlerde dışarıda 30 dakikalık yürüyüşler yapın.
  • -Düzenli olarak spor yapın.
  • -Bol bol su içemeye bakın.
  • -Doktorunuz ile hemfikir kalarak, destekleyici vitamin ve mineraller alın.
  • -Bu dönemde toksik maddelerden uzak durum.

Unutmayın, her mevsimsel depresyon kendi kendine iyi olacak bir durum olmayabilir. Dünya genelinde yapılan araştırmalarda, nüfusun yüzde 30-40’nın bu dönemi sadece sıkıntılı bir ruhsal durum olarak yaşadığı, yüzde 5’inin ise bu depresyonu hastalık düzeyinde yaşadığı belirtiliyor. Bu nedenle şiddetli bir depresyon yaşamanız durumunda kesinlikle doktorunuza başvurun ve gün ışığından uzak kalmayın…